Nyheter och artiklar

Keramiklärling med egen verksamhet

Publicerad 22 mars 2018


Sofia_collage


Sofia Tufvasson, keramikerlärling på Hantverksakademin ht 2016 – vt 2018 

Driver i dag företaget Tufva design och har sin verksamhet i Stockholmsområdet


Hur upplever du utbildningen?

Jag tycker att det har varit väldigt bra för det har gett mig mer tid med materialet (leran) och att hitta ett unikt och tydligt formspråk. Tidigare har jag arbetat tvådimensionellt som grafisk formgivare och att nu få arbeta tredimensionellt med lera innebär ett nytt spår men med min grund som formgivare handlar det även nu om färg och form. Det är så jag vill jobba, ta fram unika serier av konsthantverk.


Hur upplever du utbildningens upplägg; lärande i arbete (praktik) varvade med teoretiska kurser i företagande, juridik, mm.?
Jag anser att det teoretiska innehållet är en bra blandning som har gett mig verktyg för att kunna komma igång med mitt företag och leva på mitt hantverk. Det har varit en start som har lett till att jag har tagit viktiga och avgörande initiativ för att utvecklas.


Har du några tips till de som är nyfikna på att utbilda sig inom ett smalt hantverk?
Kolla upp branschen innan och framtidsutsikter. Jag tror att det är en fördel att ha en del förkunskaper så att man vet vad man ger sig in på och får ut så mycket som möjligt av utbildningens två år! Själv har jag min egna verkstad sedan några år tillbaka och ha tidigare gått kurser och utbildningar inom keramik.


Vad tänker du kring att utbildningen avslutas med ett examensarbete och därmed möjligheten till ett examensbevis?
Jag tänker att det är tid för ett eget projekt & idé. Just för mig kommer det innebära att få ta fram en ny produkt, som en del av en kollektion, i ett kreativt samarbete.


Rekommenderar du Hantverksakademin som yrkeshögskola, och i så fall varför?
Det gör jag verkligen! För mig har det varit en matnyttig utbildning och tiden tillsammans med min handledare har gjort det möjligt för mig att leva ut min dröm.

 

Om hantverket: En keramiker tillverkar konst- och bruksföremål i lera. Formning av materialet kan ske med händerna, med verktyg eller i någon form. Exempel på tekniker är kavling, tumning, ringling, klappning, drejning och gjutning. Efter formning av en produkt behöver materialet härdas, vilket kan innefatta torkning och bränning. När materialet är härdat kan ytbehandling ske, såsom glasering. 


Länk till ”Yrkeslistan – keramiker”

Länk till ”Ansökan”

Länk till ”Om utbildningen”


Segelmakarlärling på Atlantenresa

Publicerad den 3 mars 2018


maria styr


Maria Mannerstråle, segelmakarlärling på Hantverksakademin ht 2016 – vt 2018 gav sig iväg på en två månader lång segling, jan-feb 2018, som en del av sin praktik.

Du valde att göra två månaders praktik på resande fot. Närmare bestämt ombord på en segelbåt, sträckan Grand Kanaria – Kap Verde – Barbados. Vad hade du för förväntningar inför resan?
Jag ville göra praktiken för jag kände att jag behövde mer erfarenhet och att det skulle väga tungt i mitt fortsatta arbete som segelmakare. Jag hoppades på att få uppleva och förstå de krafter som påverkar ett segel på långsegling och att få göra lite lagningar. Samt att kolla av om det finns segelmakare utmed vägen, om det är möjligt att jobba under en egen långsegling.

Infriades dina förväntningar under resans gång?
Absolut, jag hade dock inte kunnat drömma om att det skulle bli såå många möten med segel! På Las Palmas började jag med att laga ett storsegel. Jag satt på däck och sydde med symaskinen i knät! Han ville även ha två biminitops, solskydd över sittbrunnen, som jag hjälpte till att sy. Och lite modifieringar på lazybagen, som jag hade förberett hemma på loftet. Vi fick låna en Singer Heavy duty av en av båtarna som seglade med i vår eskader ”Viking Explorers”. Fast det gör jag nog inte om, den gick lite sönder och jag fick hitta en servicekille på Barbados, som kom ut till båten och fixade den. Tack och lov var det ett enkelt fel och kostade 500:-!

Rekommenderar du andra lärlingar att göra praktik utomlands?
Ja det gör jag! Resan gick till Barbados via Kap Verde. 6 dygn respektive 16 dygn. På KV var det ett flertal båtar som kom in med skörade segel och jag hade mycket jobb. Roligast var det att hjälpa två 20-åriga killar från Svinninge, Elias och William, som var på väg runt jorden i en liten Vega. Jag rekommenderar absolut alla att göra det! Man växer. Samt att en hel del kontakter redan är knutna.

Vad tar du med dig från resan, när du i vår tar examen från Hantverksakademin och kliver ut på marknaden som utbildad segelmakare?
Praktiken har gett mig otroligt mycket mer erfarenhet och kunskap. Jag känner mig mycket säkrare
och vet hur jag ska göra ute i världen. Nästa gång tar jag betalt! Jag tar med mig säkerheten och
självförtroendet. Jag kan det här och folk är villiga att betala för det! Samt att det är fantastiskt roligt!


Föreningsmöte med julbuffé 2017

Publicerad den 4 december 2017


Restaurang Josefina 2017


Som studerandemedlemmar i Stockholms Hantverksförening bjuds även lärlingarna på Hantverksakademin in till medlemsmöten som detta då det även bjuds på julmiddag. Denna gång blev det Restaurang Josefina på Djurgården som tog emot ca 100 föreningsmedlemmar.


Hantverkshistoria på Skansen
Publicerad den 16 november 2017


Studiebesök på Skansen


Hantverkshistoria heter en av utbildningens teoretiska kurser. Denna vackra höstdag utlokaliserad till Skansen berättade David Fucik om sina erfarenheter som möbelrestauratör.

Dagen innehöll även en guidad tur bland Skansens olika verkstäder.


En gesäll från Hantverksakademin

Publicetad den 2 november 2017


Alexandra Gesäll


En av de ca 240 gesäller och mästare som mottog sina yrkesbevis i Stockholms stadshus igår var perukmakare Alexandra Södergren som så sent som i våras gick ut Hantverksakademins 2-åriga lärlingsutbildning. Om man uppfyller branschens krav kan man göra sitt gesällprov som examensarbete på utbildningen. Det är vad Alexandra gjort och vi gratulerar. Om något år kommer hon förmodligen tillbaka. Då som mästare.


Årets utbildningsstart

Publicerad den 19 oktober 2017


Styrelserummet


Det har som vanligt varit en spännande utbildningsstart. Extra roligt är tillskottet av lärlingar inom yrkesinriktningar som inte varit representerade på länge, som gardinmakare, rammakare, fönsterrenoverare och väskmakare.


Årets stipendiater

Publicerad den 3 juni 2017Årets examensutställning sammanföll med avslutningen av utbildningen. Inramat av lärlingarnas examensarbeten delades årets stipendier ut. Tre lärlingar som förutom utmärkta studieresultat även gjort värdefulla insatser för skolan och utbildningen erhöll vardera 10000:-. De tre stipendiaterna är dekorationsmålare Rudolf Östberg, tapetserare Anna Nykvist och konditor/pralinör Amanda Hörnell.


Examensutställning 2017

Publicerad den 18 maj 2017


Bellman 2017


Lärlingarna som avslutar sin utbildning på Hantverksakademin ställer ut sina examensarbeten på Galleri Bellman 2 - 4 juni.


Studieresa till Florens

Publicerad den 23 april 2017


Florens


Under kommande vecka befinner sig lärlingarna i årskurs två i Florens där de bland annat ska besöka hantverksmässan. Bilder och kommentarer kommer att publiceras på skolans Facebook-sida och på Instagram.


Gesäll- och mästarbrev utdelning
Publicerad den 8 november 2016


Trappa


Även om det ligger lite i framtiden är drömmen om att få gesällbrev, och så småningom mästarbrev, i sitt yrke verklighet för lärlingarna på Hantverksakademin. Första steget är ju redan taget.
Vad de kan se fram emot är den högtidliga utnämningen i Stockholms stadshus första onsdagen i november då utdelningsceremonin traditionsenligt går av stapeln.
Vid 2015 års ceremoni fick gesäller och mästare i 22 olika yrken sina yrkesbevis, en del dessutom med tillhörande medalj.


Föreningsmöte med julbuffé
Publicerad den 6 december 2015


Julbuffé 2015


Lärlingarna på Hantverksakademin är studerandemedlemmar i Hantverkarna Stockholm. Som medlemmar bjuds de in till det årliga decembermötet med julbuffé. Decembermötet, Hantverkarnas föreningsmöte, har som enda punkt på dagordningen, förutom övriga frågor, att fastställa föreningsavgiften för kommande verksamhetsår.


Lärlingsutbildning på Hantverksakademin i Enterprise Magazine

Publicerad den 20 oktober 2015


Det är titeln på artikeln i tidningen som handlar om Hantverksakademin och våra lärlingsutbildningar. I artikeln nämns några av de 64 hantverksyrken som för närvarande skolan kan erbjuda. Hela listan hittar man genom att klicka på länken "Hantverksyrken".


Klicka på följande länk för att läsa artikeln: Lärlingsutbildning på Hantverksakademin i Enterprise Magazine


Hantverksakademin i ett konstprojekt i Moskva
Publicerad den 5 oktober 2015


Moskva


Lovisa Hed som är andraårsstuderande på Hantverksakademin fick chansen att tillsammans med sin handledare Ekaterina Sisfontes delta i ett konstprojekt i Moskva under september.


Här är Lovisas egna ord om händelsen och hennes bilder från projektet:
När jag satte mig på planet var jag nervös. Moskva! Ryssland! Hur skulle lilla jag klara mig där?
Konstprojektet jag skulle ta del av var Center of a point is Aside, Moscow Biennal Spec-project, min Mäster Ekaterina Sisfontes var den som dragit igång det hela. 6 konstnärer från 6 olika länder, skulle göra 6 minimalistiska skulpturer.

Jag kom på plats, och jobbet började nästan direkt. Dagarna fram till öppning bestod nästan bara av att Jobba, äta, sova och jobba lite till. Vi fick mycket hjälp, men den största kuben på 3x3meter var lite väl svår att flytta på för oss.

Det var en otrolig upplevelse. Jag har fått otroligt många kontakter inom konstvärlden i Moskva, Ryssland och andra ställen. Allt från konstnärer och designers till arrangörer och attachéer.

Även om jag inte hade tid att se staden så mycket så fick jag följa med på vernissager och utställningar, öppningen av Anish Kapoor's utställning i Moskva till exempel.


Reportage i Yrkeshögskoleguiden

Publicerad den 15 mars 2015


HN-bild-Presentation


Idag publiceras i webbportalen YH-guiden en reportage där rektor Bengt Johansson Mångberg berättar om sin bakgrund och om vad som gör Hantverksakademin till en alldeles särskild yrkesutbildning.

Följ den här länken för att läsa reportaget.


Tipsa någon om sidan


Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan
Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande
Fält markerade med * är obligatoriska

Aktuellt