Nyheter och artiklar

Hantverkshistoria på Skansen
Publicerad den 16 november 2017


Studiebesök på Skansen


Hantverkshistoria heter en av utbildningens teoretiska kurser. Denna vackra höstdag utlokaliserad till Skansen berättade David Fucik om sina erfarenheter som möbelrestauratör.

Dagen innehöll även en guidad tur bland Skansens olika verkstäder.


En gesäll från Hantverksakademin

Publicetat den 2 november 2017


Alexandra Gesäll


En av de ca 240 gesäller och mästare som mottog sina yrkesbevis i Stockholms stadshus igår var perukmakare Alexandra Södergren som så sent som i våras gick ut Hantverksakademins 2-åriga lärlingsutbildning. Om man uppfyller branschens krav kan man göra sitt gesällprov som examensarbete på utbildningen. Det är vad Alexandra gjort och vi gratulerar. Om något år kommer hon förmodligen tillbaka. Då som mästare.


Årets utbildningsstart

Publicerad den 19 oktober 2017


Styrelserummet


Det har som vanligt varit en spännande utbildningsstart. Extra roligt är tillskottet av lärlingar inom yrkesinriktningar som inte varit representerade på länge, som gardinmakare, rammakare, fönsterrenoverare och väskmakare.


Årets stipendiater

Publicerad den 3 juni 2017Årets examensutställning sammanföll med avslutningen av utbildningen. Inramat av lärlingarnas examensarbeten delades årets stipendier ut. Tre lärlingar som förutom utmärkta studieresultat även gjort värdefulla insatser för skolan och utbildningen erhöll vardera 10000:-. De tre stipendiaterna är dekorationsmålare Rudolf Östberg, tapetserare Anna Nykvist och konditor/pralinör Amanda Hörnell.


Examensutställning 2017

Publicerad den 18 maj 2017


Bellman 2017


Lärlingarna som avslutar sin utbildning på Hantverksakademin ställer ut sina examensarbeten på Galleri Bellman 2 - 4 juni.


Studieresa till Florens

Publicerad den 23 april 2017


Florens


Under kommande vecka befinner sig lärlingarna i årskurs två i Florens där de bland annat ska besöka hantverksmässan. Bilder och kommentarer kommer att publiceras på skolans Facebook-sida och på Instagram.


Gesäll- och mästarbrev utdelning
Publicerad den 8 november 2016


Trappa


Även om det ligger lite i framtiden är drömmen om att få gesällbrev, och så småningom mästarbrev, i sitt yrke verklighet för lärlingarna på Hantverksakademin. Första steget är ju redan taget.
Vad de kan se fram emot är den högtidliga utnämningen i Stockholms stadshus första onsdagen i november då utdelningsceremonin traditionsenligt går av stapeln.
Vid 2015 års ceremoni fick gesäller och mästare i 22 olika yrken sina yrkesbevis, en del dessutom med tillhörande medalj.


Föreningsmöte med julbuffé
Publicerad den 6 december 2015


Julbuffé 2015


Lärlingarna på Hantverksakademin är studerandemedlemmar i Hantverkarna Stockholm. Som medlemmar bjuds de in till det årliga decembermötet med julbuffé. Decembermötet, Hantverkarnas föreningsmöte, har som enda punkt på dagordningen, förutom övriga frågor, att fastställa föreningsavgiften för kommande verksamhetsår.


Lärlingsutbildning på Hantverksakademin i Enterprise Magazine

Publicerad den 20 oktober 2015


Det är titeln på artikeln i tidningen som handlar om Hantverksakademin och våra lärlingsutbildningar. I artikeln nämns några av de 64 hantverksyrken som för närvarande skolan kan erbjuda. Hela listan hittar man genom att klicka på länken "Hantverksyrken".


Klicka på följande länk för att läsa artikeln: Lärlingsutbildning på Hantverksakademin i Enterprise Magazine


Hantverksakademin i ett konstprojekt i Moskva
Publicerad den 5 oktober 2015


Moskva


Lovisa Hed som är andraårsstuderande på Hantverksakademin fick chansen att tillsammans med sin handledare Ekaterina Sisfontes delta i ett konstprojekt i Moskva under september.


Här är Lovisas egna ord om händelsen och hennes bilder från projektet:
När jag satte mig på planet var jag nervös. Moskva! Ryssland! Hur skulle lilla jag klara mig där?
Konstprojektet jag skulle ta del av var Center of a point is Aside, Moscow Biennal Spec-project, min Mäster Ekaterina Sisfontes var den som dragit igång det hela. 6 konstnärer från 6 olika länder, skulle göra 6 minimalistiska skulpturer.

Jag kom på plats, och jobbet började nästan direkt. Dagarna fram till öppning bestod nästan bara av att Jobba, äta, sova och jobba lite till. Vi fick mycket hjälp, men den största kuben på 3x3meter var lite väl svår att flytta på för oss.

Det var en otrolig upplevelse. Jag har fått otroligt många kontakter inom konstvärlden i Moskva, Ryssland och andra ställen. Allt från konstnärer och designers till arrangörer och attachéer.

Även om jag inte hade tid att se staden så mycket så fick jag följa med på vernissager och utställningar, öppningen av Anish Kapoor's utställning i Moskva till exempel.


Reportage i Yrkeshögskoleguiden

Publicerad den 15 mars 2015


HN-bild-Presentation


Idag publiceras i webbportalen YH-guiden en reportage där rektor Bengt Johansson Mångberg berättar om sin bakgrund och om vad som gör Hantverksakademin till en alldeles särskild yrkesutbildning.

Följ den här länken för att läsa reportaget.


Tipsa någon om sidan


Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan
Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande
Fält markerade med * är obligatoriska

Aktuellt